Marte Haverkamp

Marte Haverkamp
Marte Haverkamp

Voor mijn collages werk ik met gevonden papier. Papier als medium, ogenschijnlijk “waardeloos” materiaal dat zich kan laten omtoveren tot fantastische creaties. Papier is flexibel en stevig het laat zich soepel bewegen, knippen of snijden tot de gewenste vorm. Het is plat maar met de juiste bewerking kan het zich laten transformeren tot een driedimensionale wereld.

Ik gebruik dat architectonische vormen om een nieuwe wereld te creëren, deels herkenbaar deels verwarrend en nog onbekend. De architectonische vormen refereren voor mij aan de stad, de stad met al z’n bijzondere plekken en verschillende mensen die er wonen. De stad waar je samen bent en toch anoniem kan zijn, waar je heerlijk kan verdwijnen in de chaos.

Door op een geordende, intuïtieve manier beelden, kleuren en vormen te transformeren en te herschikken creëer ik een nieuwe, kleine wereld te met een gelaagde diepte waar je in kan stappen en even kan verdwijnen. Waar dingen zijn die je herkend maar je je even kan verbazen en verwonderen.

Het proces bepaald de uitkomst met steeds ruimte voor de volgende handeling net zo lang tot ik zeker weet dat het af is. Zoekend naar de grenzen tussen figuratief en abstract zijn mijn collages continu in beweging net zo lang tot ze in mijn ogen perfect zijn. Het samen voegen van de zelf gecreëerde vormen tot een nieuw beeld in een van de leukste dingen, waarbij dan eindelijk het zoeken, snijden, knippen en voorbereiden samen komt en als een logische puzzel in elkaar valt. Dit maakt dat het creatie proces even belangrijk is als het eindresultaat!

https://www.studiomarte.nl/

 

In broedplaats: