Vondelbunker

De Vondelbunker is een autonoom cultureel centrum dat wordt gerund door vrijwilligers die de overtuiging delen dat ruimte politiek concept is. De Vondelbunker in zijn huidige vorm is geopend sinds juni 2011 en biedt onderdak aan een weerbarstig en dynamisch cultureel programma.

Wie we zijn
De Vondelbunker wordt gerund door een klein collectief van vrijwilligers op een non-hiërarchische manier, geen van allen wordt financieel vergoed. Omdat we echter niet gekraakt zijn en ook geen overheidsfinanciering krijgen, moeten de basisuitgaven op andere manier gedekt. Daarom vragen we bezoekers om vrijwillige donaties: om onze huur, elektriciteits-rekeningen en andere vaste lasten te betalen (in totaal tot meer dan 1.100 euro per maand). Alle artiesten en programmeurs die bij de evenementen in onze ruimte betrokken zijn, zijn hier omdat ze geloven dat het niet om geld en winst draait. We vragen het publiek of de organisatoren van evenementen nooit om huur of entree, maar we moedigen het maken van donaties aan om de artiesten te steunen voor hun tijd, energie en onkosten.

We runnen de bunker vanuit de volgende basisprincipes:
We streven ernaar een veilige, inclusieve ruimte te zijn. Dit betekent dat we graag zien dat je jezelf uitdrukt, vrij bent, meedoet, vrienden maakt en een geweldige tijd hebt in de Vondelbunker; maar zorg ervoor dat je dit respectvol doet naar je mede bezoekers en hun grenzen! We tolereren geen enkele vorm van discriminatie of aanstootgevend gedrag. Hiermee bedoelen we (maar is niet beperkt tot) racisme, seksisme, homofobie, transfobie, ableism, leeftijdsdiscriminatie, agressie, intimidatie, seksuele intimidatie, het maken van foto’s / video’s van anderen zonder hun toestemming, VIP-gedrag, of gewoon een klootzak zijn. Mensen die respectloos zijn en op bovenstaande manier gedragen tegenover onze vrijwilligers of mede bezoekers zullen worden gevraagd te vertrekken en kunnen uit de ruimte worden geweerd. Als je je ongemakkelijk voelt, lastiggevallen wordt of gewoon niet lekker voelt, praat dan met een van de vrijwilligers die in de ruimte zijn en wij zullen actie ondernemen. Je hebt onze steun, en we hopen dat wij die van jullie hebben. Help ons een community te creëren! 

We vragen jullie ook om..
Houd rekening met onze omgeving. Wees niet te luidruchtig buiten, gooi je afval in de vuilnisbak, breng je flesjes terug naar de bar of laat ze in een krat. Binnen niet roken. Geen harddrugs. Je bent verantwoordelijk voor jezelf en je bezittingen terwijl je in de bunker bent. Houd altijd je drankjes en bezittingen in de gaten.

Waarom doen we het?
We doen dit uit liefde voor de plek en de underground. Er is niet veel vrije ruimte meer in het centrum van Amsterdam. Gentrificatie neemt het over en we worden naar de rand van de stad geduwd. We vinden het een daad van verzet om onze ruimte te blijven runnen met onze niet-commerciële idealen in het centrum van de stad. Het succes van onze evenementen wordt niet afgemeten aan de omzet – cultuur heeft meer waarde dan geld! We hebben een DIY ethos en proberen een breed scala aan evenementen en programmeurs te hosten die moeite hebben om evenementen te organiseren in andere (winstgerichte) ruimtes in Amsterdam. We willen dat mensen experimenteren met verschillende ideeën, stijlen en concepten, en natuurlijk een geweldige tijd hebben.

Ontdekt andere:
 Broedplaatsen en creative gebouwen in Amsterdam West
 Kunstenaars, ontwerpers en makers in Amsterdam West