Arthur Stokvis

Ik wil graag dat mijn schilderijen zich bemoeien met iets buiten het schilderij; dat het geen kunstwerk is dat alleen over kunst gaat. Als je het geheel van de ruimte waarin een schilderij hangt én het beeld in het schilderij samen bekijkt, zie je de relatie die het kunstwerk heeft met de wereld eromheen. De relatie die je hebt als mens met je omgeving intrigeert me, en dan vooral de momenten of manieren waarop die connectie niet soepel verloopt. Wanneer je niet in contact staat met datgene om je heen.

Dit speelt een grote rol in mijn werk, en ook in de scriptie die ik momenteel schrijf ter afsluiting van mijn opleiding aan de Academie van Schone Kunsten in Gent. Ik ben geïnspireerd door de ideeën van Merleau-Ponty, vooral de fenomenologie van perceptie. Door de haperingen en strubbelingen in perceptie van de wereld om je heen, ga je nadenken over wat die perceptie nu eigenlijk is en betekent. Mensen die object afasie hebben bijvoorbeeld, kunnen objecten wel zien, maar niet conceptueel begrijpen – ze kunnen hooguit op basis van ervaringskennis of pragmatische rationaliteit een betekenis aan zo'n object toekennen; soms alleen omdat iemand ze vertelt dat dit, stel, een tafel is... Daar vertel ik iets over met zo'n schilderij.

Kostgewonnen is prachtig. Het pand op zich al, maar ook het feit dat iedereen met en naast elkaar werkt in zo'n mooi gebouw. Dat dat lukt. Ja, ik wil hier nog lang blijven, werken aan goede schilderijen!

arthurstokvis.com

In broedplaats: