Kostgewonnen

Kostgewonnen voorkant
Kostgewonnen

In 1993 werden twee naast elkaar gelegen leegstaande scholen in Oud-West gekraakt. In 2005 werd gebouw Kostgewonnen gekocht door Vereniging Kostgangers, waarvan alle huurders lid zijn. Na de aankoop hebben de leden van de vereniging de twee gebouwen samengevoegd, heringedeeld en grondig gerenoveerd. Dit is grotendeels door hen zelf gedaan, wat heeft bijgedragen aan de betaalbare huur. Ook blijft er zo ruimte over om incidenteel projecten te ondersteunen.

Kostgewonnen is een woon-werkpand. In het gebouw zijn onder andere een kinderdagverblijf, een theater, atelierruimtes en een grote co-werkruimte gevestigd. De zalen van het theater worden momenteel voornamelijk gebruikt als repetitie- en cursusruimte; incidenteel zijn er voorstellingen en concerten. Er is een gemeenschappelijk dakterras dat uitkijkt over de Kostverlorenvaart; achter het gebouw is een tuin die deels gebruikt wordt als speelruimte voor de crèche.

De Algemene Leden Vergadering van Vereniging Kostgangers is verantwoordelijk voor invulling, beheer en onderhoud van het gebouw. Stichting Kostgewonnen, waarvan het bestuur bestaat uit voormalige leden van de vereniging, bewaakt de doelstelling van de vereniging en ziet toe op behoud van het ideële karakter.

In Kostgewonnen:

Voor meer info: